Vildtpleje har været tilladt i mange år, men mange dyrearter har været omfattet af Naturstyrelsens bilag 6, hvor det krævede en forudgående tilladelse fra Miljøstyrelsen til at pleje vildt. Pindsvin har ikke tidligere været omfattet af bilag 6.

Dette er ændret fra dags dato, og pindsvin kan ikke længere plejes af personer uden en godkendelse fra Miljøstyrelsen. Vi = foreningen Pindsvinevennerne i Danmark, har som omtalt i et tidligere opslag fået denne officielle godkendelse, og kan nu godkende personer, der ønsker at hjælpe nødstedte og tilskadekomne pindsvin, og dermed oprette en pindsvine-plejestation.

Selvom pindsvin ikke har været omfattet af bekendtgørelsen tidligere, så har Pindsvinevennerne fulgt Naturstyrelsens vejledning om vildtpleje.

Vi er imidlertid glade for ændringen i bekendtgørelsen. Alt for ofte har vi set tilfælde med pindsvin, der har været i pleje hos folk, der har haft et godt hjerte og ville hjælpe det nødstedte dyr – men som ikke har haft de fornødne ressourcer eller kompetencer. De har så måttet opgive og har derefter kontaktet os. Resultaterne har ofte været, at pindsvinene måtte aflives. Hvis de blot var blevet indleveret på én af vores plejestationer i stedet, havde de haft en chance. Vi har desværre også ofte set tilfælde, hvor folk har taget vilde pindsvin til sig, fordi de syntes at de var søde dyr, som børnene kunne lege med.

Det skal nævnes, at når vi har været i kontakt med disse mennesker, har vi altid forsøgt at få dem til at overdrage dyrene til os, så vi kunne give dem den rigtige pleje og omsorg. Der har dog været situationer, hvor folk har nægtet dette, og vi har ikke kunnet følge op på det.

Vi håber nu, at med denne ændring, og dét at vi nævner den her – vil gøre folk med hjertet på rette sted opmærksomme på, at de skal kontakte de rette personer, der har kompetencerne og er godkendte til at pleje pindsvin. Ring derfor til vores vagttelefon 30 14 16 65 – den er døgnbemandet.

Siden 2017 har vi ført statistikker over antal pindsvin, vi har modtaget – hvor mange der har overlevet og hvor mange, der måtte aflives. I 2017 modtog vi 2.600 pindsvin, hvoraf 76% overlevede og blev genudsat, mens i 2018 modtog vi 2.015 pindsvin, hvor 69% overlevede og blev genudsat. Så vores overlevelsesprocent er stor ?

Vores forening, der har eksisteret i 25 år, har pt. 70 godkendte plejere, 73 frivillige chauffører og et meget engageret vagttelefon-team. Derudover har vi 10 administrative frivillige. Alle bruger al deres fritid på at hjælpe nødstedte pindsvin – uden at få løn for det. Vores plejere bor over hele landet. Foreningen har over 2.500 medlemmer, 25.150 Facebook-følgere og over 400 Instagram-følgere ?