Vil du vide mere om pindsvin?

Har du pindsvin i din have? Eller er du bare nysgerrig på at vide lidt mere om pindsvinenes natur og adfærd? Så er du kommet til det rette sted. Læs mere om at holde pindsvin i din have her, eller download vores mini-bog “Det vidunderlige pindsvin”. Hør også de forskellige lyde som pindsvin har.

Ønsker du genudsætning af pindsvin, vi har haft i pleje, kan du skrive til udsaetning@pindsvin.dk. Din mail vil blive videresendt til plejere i dit nærområde, og når/hvis der bliver behov, vil du blive kontaktet. Der er mange, som står på venteliste, så vi kan ikke love dig genudsætning med det samme.

Du er naturligvis altid velkommen til at skrive til os på mail: pindsvin@pindsvin.dk, hvis du har spørgsmål.

Behov i haven


Vand

Når pindsvin vågner fra vinterhi, er de meget dehydrerede og skal finde vand hurtigt. Skal de gå for langt, bliver de konfuse og vakler forvirret rundt.

Stil en skål, som ikke kan vælte (fx en underskål, et fuglebad eller bare en gammel bradepande) et eller flere steder i haven og sørg for, at den ALTID ER FYLDT (også om vinteren i perioder med tøvejr, da pindsvin godt kan vågne af deres vinterhi i lunere perioder).
Det er vigtigt, at du holder vandet rent. Hvis du har en dam eller lignende i haven, sørg for, at der er steder, hvor pindsvinene kan komme til at drikke uden at falde i.

Mad

Pindsvin er mest tiltrukket af vilde haver, hvor der er andet end bare græs og fliser, så lad blade blive liggende og plant så mange bede med forskellige blomster og andre planter. Dette skyldes, at pindsvinet ikke føler sig tryg i områder, hvor den ikke har muligheder for at gemme sig imellem planterne. Derudover kan de visne blade, hække og andet haveaffald bruges af pindsvin til at bygge deres reder og skjulesteder, som de kan overnatte eller overvintre i.

En mere vild have vil også tiltrække regnorme, snegle, larver, bænkebidere, edderkopper, biller og andre insekter som pindsvinet primært lever af at spise. Så jo flere af disse insekter der er i din have, jo flere pindsvin vil også tiltrækkes til din have for at jagte dem.

I tørre perioder graver insekterne sig ned i jorden for at holde sig kølige. De vil gå i en slags dvale. Det vil gøre det svært for pindsvinene at finde den naturlige føde. Du kan hjælpe med støttefodring af kattetørkost. En håndfuld vil som regel være nok. Stil en skål frem ved skumringstiden og fjern den igen, når den er tom. Husk at holde rent ved fordringsstedet.
Skjulesteder
Pindsvin har brug for beskyttede tørre steder til at bygge deres rede af vissent græs, blade m.m., hvor de sover om dagen, yngler og tilbringer deres vinterhi.

Undersøg, om du har gode skjulesteder i haven. Gode steder er skure, legehuse, terrasser etc., som er hævet over jorden, så der dannes et hulrum under dem, eller fx brændestabler på paller. Åbne kompostbunker – eller gren- og kvasbunker i et mørkt og roligt hjørne af haven, som får lov at ligge urørt år efter år, er også gode. Pindsvin bygger også tit deres reder i tætte, brede hække og under lavthængende buske, f.eks. rhododendron eller krybende nåletræer. Har man ikke sådanne steder i haven, kan man bygge en pindsvinebolig. Du kan få inspiration i vores mini-bog ”Det vidunderlige pindsvin”, som du kan downloade.

På internettet kan du købe mange specialbyggede pindsvinehuse. De fleste af disse pindsvinehuse vil endda give bedre beskyttelse mod rovdyr og fra vejret end de skjulesteder, som pindsvinet selv kan bygge i naturen. Så når at du opsætter disse pindsvinehuse, vil du også tiltrække flere pindsvin der enten leder efter et sted, hvor de kan sove om dagen eller et sted, hvor de kan gå i vinterhi. Hvis du regner med at et pindsvinehus skal bruges til overvintring, anbefaler vi, at du fylder pindsvinehuset med halm eller tørret græs som ekstra isolering mod kulden. På denne måde skal pindsvinet bruge mindre energi på at holde sig i live vinteren over.

Pindsvin etablerer mere end én rede. De flytter derfor rundt – både sommer og vinter. Derfor kan vi ikke garantere, at dine pindsvin bor hos dig hele tiden.

PINDSVINETS TRUSLER


Hunde

Man skulle tro, at pindsvinene er godt beskyttet af de mange pigge, men hunde (og ræve) kan bide dem alligevel. Hunde bliver tit så ophidsede, at de ikke mærker smerten. Og selvom du tror, at hunden kun har leget og ikke har været aggressiv, kan en hjørnetand alligevel være trængt ind.

Opdager du, at din hund har fundet et pindsvin (hunde gør da ofte på en særlig, stakåndet måde, som ikke kan forveksles med anden slags gøen) – så tag den øjeblikkelig væk! Man kan med held lære sin hund at lade pindsvin være ved at sige NEJ, tage den væk fra pindsvinet og herefter rose og berolige den, evt. aflede den ved leg.
Men – skulle uheldet være ude, så tag pindsvinet ind og kontakt vores akuttelefon på 30141665.

Hundens hjørnetænder efterlader sår, som tiltrækker spyfluer, der lægger deres æg i såret, og når disse klækkes til maddiker, vil disse langsomt begynde at æde pindsvinet levende – hvilket selvsagt vil være en langsom og pinefuld død.

Haveaktiviteter

Når vi griber fat i greb, spade og hakkejern for at sprede kompostbunken, fjerne en bunke grene, grave noget jord væk eller hakke ind under hækken, husker vi så, at her kan ligge et pindsvin gemt – endda med unger – som kan komme frygteligt til skade, måske endda blive slået ihjel?

Når vi kører græsslåmaskinen ind under buske, stauder og hække, eller endnu værre, går i gang med buskrydderen, tænker vi så på, at vi kan flænse et pindsvin eller skære benene af det ved samme lejlighed?

Hvad med robotplæneklipperen? Tænker vi på, at om natten går pindsvinene rundt og søger efter føde, og at en robotplæneklipper kan gøre frygtelig skade på pindsvin og deres unger.

Vi giver følgende råd:

 • Tjek under hække og buske, inden du går i gang med riven, spaden, have-greben eller plæneklipperen. Der kan ligge pindsvin at sove. Gør der det, så vent og gå i gang med noget andet.
 • Tjek kompostbunken, inden du tømmer den. Pindsvin kan ligge og gemme sig.
 • Lad robotplæneklipperen køre i dagtimerne, helst i tidsrummet 8-17.
 • Brug en robotplæneklipper med bevægelsessensor.
 • Brug en robotplæneklipper med lette og svingbare knive, som foldes ind i knivdisken, hvis robotplæne-klipperen rammer en genstand, der er hårdere end græs.

Fælder

Vi stiller jo ikke fælder op for vore pindsvin – tror vi. Men pindsvin er meget nysgerrige og uforsigtige. De kravler gerne gennem små åbninger – også for små åbninger. Derfor hænger de ofte fast i bl.a. børnefodboldnet, trådhegn og jordbærnet. Desuden kan snore og tråde af enhver art snøre sig omkring deres ben og stoppe blodcirkulationen. De kan falde ned ad kældertrapper, i lyskasser, udgravninger m.m. havedamme og swimmingpools.

Når pindsvinet så ikke kan komme fri og ligger frit fremme om dagen, lægger spyfluerne deres æg på det – uanset om pindsvinet er såret eller ej ! Lad ALDRIG et befriet pindsvin gå, men tag det ind og kontakt vores akuttelefon.

Hvad kan du gøre?

 • Fodboldnet: Klip de nederste 10-15 cm af eller køb et professionelt fodboldnet med en maskestørrelse på ca. 12 cm. Eller hæng nettet over målet, når børnene er færdig med at spille bold.
 • Trådhegn: Lad det slutte ca. 10 cm over jorden eller buk det nederste op.
 • Net på afgrøder: Sæt enderne godt fast, læg evt. jord på. Brug evt. i stedet fiberdug. Det giver også bedre afgrøder.
 • Net på frugtbuske: Lad dem slutte mindst 20 cm over jorden. Check alle net hver dag – også fugle kan hænge fast. Lad aldrig nettene blive liggende på jorden efter brug. Brug ligeledes i stedet fiberdug.
 • Opbindingssnore m.m.: Lad dem ikke ligge og flyde.
 • Kældertrapper: Læg et uhøvlet bræt ned ad trappen, så pindsvinet har en chance for at kravle op, eller sæt et bræt foran nedgangen – check regelmæssigt alligevel.
 • Lyskasser: Dæk dem til med voliere-net, som sættes fast helt henne ved muren.
 • Havedamme: Sæt et bræt med små trin på, så kan pindsvinet nemt kravle op.
 • Swimmingpools: Hæng et voliere-net ud over kanten og læg en tung sten ovenpå. Så kan pindsvinet kravle op af nettet og løbe væk.
 • Rottefælder: Har du rotter og haft besøg af rottefængeren, så stil rottefælden højt. Pindsvinet kan ikke kravle op, men rotten vil sagtens kunne.