Pindsvinevennerne i Danmark, som er en forening, der har eksisteret siden 1993, bliver ringet op hver dag, indtil flere gange om dagen, hvor folk finder små pindsvin på under 200 gram, uden deres mødre. PID bliver også ringet op af folk, som finder pindsvin over 200 gram, der ligger fremme om dagen – på græsplæner og lignende. Det kan være raske pindsvin, som blot er ude på en “stroppetur”, men vi oplever ofte, at det viser sig at være syge og svækkede pindsvin, som enten har fået hundebid, siddet fast i hegn, eller hvor det viser sig ved nærmere undersøgelser hos dyrlæger, at de har orm i tarmene eller lungerne, tarm-, blære- eller lungebetændelse. Når de bliver fundet, er de dehydrerede og meget kolde, og er derfor i stor fare for at dø – udover de sygdomme, som de måske har pådraget sig.

Man bør ikke selv tage sig af disse pindsvin, da det kræver stor viden at kunne passe dem, og som ”amatør” kan man ikke se tegn på, at der er noget galt, og så sker det ofte, at pindsvinet dør i ens varetægt. Derudover så påtager man sig også det juridiske og økonomiske ansvar, såfremt man selv prøver at redde dyret. Dog er der findere, som har prøvet det før, og som gerne selv vil påtage sig ansvaret.

Hos Pindsvinevennerne i Danmark er der en ”no-kill-politik”, hvilket vil sige, at alle pindsvin skal have en chance, og plejerne kæmper hårdt for at redde dem. Det lykkes som regel. De bliver tilset af dyrlæger, og vurderer disse, at dyrene lider og ikke vil kunne klare sig i naturen, hvis de sættes fri – så bliver de aflivet.

Pindsvinevennerne i Danmark skæver ikke til dyrenes vægt, men til deres velbefindende – og der bliver ikke kigget på, hvad det koster, for dyrene skal have en chance. Foreningen betaler alle udgifter til dyrlæger, medicin og foder, således at plejerne har minimale egenudgifter. Derfor kæmper alle de frivillige en kamp for at hjælpe, også mht til fundraising, for at kunne skaffe økonomiske midler til pindsvineplejen. Alle arbejder ulønnet, også bestyrelsen – og i 2016 gik 94% af indtægterne udelukkende til pindsvinepleje og markedsføring.

Når pindsvinene er blevet raske (medicinfri) og har opnået en vægt, så de kan klare sig selv – så bliver de sat ud. De har ingen sygdomme på sig, hverken salmonella eller parasitter og alle sår er helede. Pindsvin, som ikke når at blive raske inden vinter og som ikke opnår en god vægt på min. 600 gram for at de kan klare sig i hi-perioden (hér tæller de brune fedt-depoter nemlig en vigtig faktor), vil de gå i hi hos plejeren. Pindsvinene er ikke tamme, når de sættes ud, da de under plejeperioden er så lidt i menneskehænder som muligt.

Så finder man pindsvin, der ligger fremme om dagen, passive og ikke ruller sig sammen – så lad dem ikke ligge. Ring til Pindsvinevennernes vagttelefoner 30141664 (kl. 07-15 samt 20-07) 30141665 (kl. 15-20). Så vil man blive henvist til en plejer, hvor man kan få gode råd og vejledning. Har man lyst til at blive plejer, med alt hvad dertil hører (gode såvel som sørgelige oplevelser), så kan man ansøge om det via foreningens hjemmeside. Foreningen mangler altid gode og engagerede plejere, som vil hjælpe vilde dyr, der skal have en chance for at få et godt liv ude i naturen.